ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

By ieramonilazariston.gr 2 έτη ago

 ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ήταν μόλις 9:45 π.μ. και ήταν δύσκολο να βρεις μια θέση για να καθίσεις. Η μικρή αλλά ιστορική κοινότητα του Αγίου Παύλου Καβάλας, είχε γεμίσει τον ναό από νωρίς. Η χαρά τους ήταν μεγάλη και υπήρχαν πολλοί λόγοι γι αυτό.

Αρχικά η εορτή του προστάτη Αγίου της ενορίας. Ο Άγιος Παύλος είναι ιδιαίτερα αγαπητός σ’ αυτή την περιοχή. Μα δεν θα μπορούσε να μην είναι, καθώς αυτός είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας στην περιοχή και η τοπική εκκλησία είναι δικό του, προσωπικό, «δημιούργημα». Ένας άλλος λόγος, ήταν η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου π. Ιωάννη. Ο Σεβασμιώτατος φροντίζει να έχει συχνή επαφή με τις μικρές ενορίες της Βορείου Ελλάδος, γνωρίζοντας πολύ καλά την ανάγκη που έχει το ποίμνιο από την παρουσία του επισκόπου. Οι πιστοί του ανταποδίδουν αυτή την προσπάθεια με αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπ’ο του. Τέλος, ο μικρός Διονύσης ύστερα από την απαραίτητη προετοιμασία, θα γινόταν πλήρης μέτοχος της εκκλησίας, λαμβάνοντας το Χρίσμα.

Την όλη πανηγυρική ατμόσφαιρα, ήρθαν να λαμπρύνουν ακόμα παραπάνω, μια ομάδα προσκυνητών από την Θεσσαλονίκη, καθώς και αρκετοί από την Ξάνθη. Στον λόγο του ο επίσκοπος τόνισε πως χαίρεται πολύ για την παρουσία των μη Καβαλιωτών πιστών στην λειτουργία, καθώς αποδεικνύεται και η ιδιαίτερη θέση που έχει ο Άγιος Παύλος στις καρδιές του κόσμου, αλλά και η ενότητα της εκκλησίας. Κάνοντας αναφορά στην μεταστροφή του Αγίου Παύλου στον χριστιανισμό και στον μετέπειτα βίο του είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Παύλος  στην πορεία του προς τη Δαμασκό όταν άκουσε τη φωνή του Χριστού «γιατί με καταδιώκεις;» απαντά έντρομος «ποιος είσαι Κύριε;», για να του πει ο Χριστός: «Εγώ είμαι ο Ιησούς τον οποίο συ καταδιώκεις». Καταδιώκοντας λοιπόν τους πιστούς, τον λαό, την εκκλησία, καταδιώκει και τον Χριστό. Γιατί αυτά είναι ένα πράγμα από τη στιγμή που ο Χριστός ταυτίζεται με το σώμα του που είναι η Εκκλησία. Και φτάνουμε λοιπόν στο σημείο, όπου ο διώκτης γίνεται μεγάλος Απόστολος του μηνύματος του Χριστού. Ενός Χριστού που δεν τον συνάντησε ποτέ. Απλά τον άκουσε. Και η χαρά του γι’ αυτό το μοναδικό προνόμιο, αντικατοπτρίζεται στα κείμενά του. Πέρασε τόσες και τόσες δυσκολίες, αλλά επανειλημένα τονίζει «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ, χαίρετε» (Φιλιπ. 4,4). Ο ίδιος εξηγεί αυτή την μόνιμη συμβουλή του σε άλλα σημεία των επιστολών του, λέγοντας πως η χαρά είναι στοιχείο της Βασιλείας του Θεού και καρπός του Αγίου Πνεύματος. Αυτό τον κάνει ακόμα πιο επίκαιρο στους δύσκολους αυτούς καιρούς για την πατρίδα και τον λαό μας».

Ακολούθησε η τελετή του Χρίσματος όπου ο Διονύσης, καθώς και όλο το ποίμνιο, ανανέωσαν τις υποσχέσεις του βαπτίσματός τους. Κατά την Θεία Λειτουργία, μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων μεγάλος αριθμός πιστών, ενώ λίγο πριν το τέλος, μια έκπληξη περίμενε τον Επίσκοπο: δύο παιδιά, του πρόσφεραν λουλούδια για την ονομαστική του εορτή που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Εκείνος συγκινημένος, ευχαρίστησε την κοινότητα της Καβάλας που παραμένει μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους και υποσχέθηκε σύντομα να βρεθεί εκ νέου κοντά τους.

Μετά τη Θ. Λειτουργία και παρά τον καύσωνα που επικρατούσε, όλοι πήραν μέρος σε μία μεσημεριανή τράπεζα, ενώ το προσκύνημα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στους Φιλίππους, στο βήμα αφιερωμένο στην πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, βαπτισμένη από τον Απόστολο Παύλο, την Λυδία. Εκεί στο άφθονο νερό που τρέχει από το ρυάκι, που σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος βάφτισε την Λυδία από τη Θυάτειρα, έμπορο πορφυρών υφασμάτων, οι πιστοί έψαλλαν τον  εσπερινό, στο αμφιθέατρο περιμετρικά του ποταμού. Αφού ο Επίσκοπος τους έκανε μία εισαγωγή στην επιστολή προς Φιλιππησίους, αναγνώστηκε ένα απόσπασμα από την επιστολή αυτή, στην οποία ο Απόστολος Παύλος παρουσιάζει το ιδανικό της χριστιανικής ζωής (Φιλ. 1, 27- 30).

Το πούλμαν αναχώρησε με όλους τους πιστούς, ντόπιους και επισκέπτες από Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, με την ευχή να ξαναβρεθούν όλοι και του χρόνου.

Παναγιώτης Μπαρδάκης

Categories:
  Αποστολικό Βικαριάτο Θεσ/νίκηςΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
this post was shared 0 times
 000