Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Για τους Καβαλιώτες, η Ιερά Μονή Λαζαριστών Καβάλας ταυτίζεται με την Καθολική Εκκλησία. Πράγματι, οι Ιερείς της Αποστολής (Λαζαριστές), έφτασαν στην Καβάλα από την Θεσσαλονίκη το 1887 και ίδρυσαν την Ιερά Μονή και το Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου για να προσφέρουν τις πνευματικές τους υπηρεσίες στους Γάλλους, Ιταλούς, Αυστριακούς, κτλ. καθολικούς οι οποίοι ζούσανε στην εκείνη περιοxή.

  • mathete-slide-01
  • mathete-slide-02
  • mathete-slide-03
  • mathete-slide-04
  • mathete-slide-05

ΙΣΤΟΡΙΑ

iera-moni-lazaristwn-05-darken

Οι διάδοχοι των Ιησουιτών στη Θεσσαλονίκη από το 1783, οι Πατέρες Λαζαριστές συνέχισαν την κινητή αποστολή στην Ανατολική Μακεδονία. Με σπάνιες κατά τις πρώτες δεκαετίες επισκέψεις, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Καβάλα στις 13 Οκτωβρίου 1887. Ο πρώτος Λαζαριστής που έζησε στην Καβάλα έως το 1896 ήταν ο Πατέρας Καζιμίρος Hypert. Ο Πατέρας Hypert γράφει στις 12 Σεπτεμβρίου 1887, στο «Ημερολόγιο της Εκκλησίας Καβάλας»: «Την 1η Σεπτεμβρίου έλαβα τηλεγράφημα του κ. Wartz, ο οποίος με καλούσε να μεταβώ επειγόντως εκεί επειδή το βρέφος του ασθενούσε σοβαρά. Αποχαιρέτησα τους συναδέλφους μου και την επομένη το μεσημέρι βρισκόμουν στον προορισμό μου… Στο λιμάνι, ο υπηρέτης του κ. Wartz του είπε λυπημένος ότι το βρέφος πέθανε… Επειδή δεν υπήρχε παρεκκλήσιο στην Καβάλα, η ευλογία του παιδιού δόθηκε στο σπίτι του. Εκεί διάβασα τις προβλεπόμενες από το Ρωμαϊκό Ευχολόγιο προσευχές… Όλη η πόλη βρίσκονταν στο πόδι για να δει πως γίνεται η κηδεία των «Φράγκων». Έπειτα επιβιβαστήκαμε στο πλοίο και φύγαμε για την Πόλη. Εκεί εκπληρώθηκε η επιθυμία των γονέων να ταφεί το παιδί τους στο καθολικό νεκροταφείο».

Στη συνέχεια, οι Καθολικοί της περιοχής έστειλαν το αίτημα για την ίδρυση Αποστολής Λαζαριστών στο Γενικό Ηγούμενο τον Π. Αντώνιο Fiat. Αυτός έκανε δεκτό το αίτημα και με έγγραφο της 25 Σεπτεμβρίου διόρισε τον Π. Hypert υπεύθυνο.

Στις 25 Νοεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του παρεκκλησίου αφιερωμένου στον Απόστολο Παύλο, το οποίο βρισκόταν εντός της οικίας του κ. Sponty. Από το 1888, άρχισε να λειτουργεί ένα μικρό Σχολείο. Και το 1889, ο καϊμακάμης πρόσφερε στην Αποστολή οικόπεδο για να γίνει καθολικό νεκροταφείο.

Το τωρινό κοινόβιο «Άγιος Παύλος» χτίσθηκε το 1900 από τον οικοδόμο της Αποστολής τον Π. Στέφανο Jougla, ο οποίος οικοδόμησε το 1902 το Σχολείο(το οποίο δεν υπάρχει πλεον) που έλαβε την ονομασία του Λαζαριστή μάρτυρα στην Κίνα Ιωάννη Γαβιήλ Perboyre.

ΣΚΟΠΟΣ

Οι καθολικοί Ιερείς της Αποστολής (Congregatio Sacerdotum Missionis) ιδρύθηκαν το 1625 από τον Γάλλο ιερέα,Άγιο Βικέντιο ντε Πωλ (1581-1660). Ο σκοπός της κοινότητας ήταν από την αρχή η εμβάθυνση και έντονη βίωση της ιερατικής κλήσης των μελών της και η αποτελεσματικότερη προσφορά τους στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Σε μια επιστολή, ο ίδιος ο Βικέντιος περιγράφει ο ιδρυτής του κύριου σκοπού της Κοινότητας: «η μικρή μας Κοινότητα συγκροτήθηκε με το σκοπό να επισκεπτόμαστε άμισθοι τα απομακρυσμένα χωριά για να κηρύττουμε, να κατηχήσουμε και να προετοιμάσουμε τους γεωργούς στα άχραντα μυστήρια. Να συμφιλιώσουμε τους εχθρούς και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη φυσική και πνευματική υγεία των ασθενών».
Έχοντας αποκτήσει την έγκριση του Πάπα Ουρβανού Η’ το 1632, ο Βικέντιος μπόρεσε να συνεχίσει την εκτός Γαλλίας ανάπτυξη της Κοινότητας του.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

mathete-slide-06

Από την άφιξή τους στην Καβάλα, οι Πατέρες της Αποστολής εργάστηκαν δημιουργικά στο ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό τομέα. Το Σχολείο Ιωάννης Γαβριήλ Perboyre λειτουργούσε με 50 – 70 κατά μέσο όρο μαθητές  έως τα χρόνια του μεσοπολέμου. Η απαγόρευση εγγραφής ορθόδοξων μαθητών σε καθολικά Δημοτικά Σχολεία το 1930 και τα δεινά του Β’ παγκοσμίου πολέμου, επέφεραν βαρύ πλήγμα στο εκπαιδευτικό έργο των Λαζαριστών. Επειδή η κατάσταση δεν βελτιώθηκε μετά το πόλεμο λόγω και της ελάττωσης του καθολικού στοιχείου, το 1947 ο νέος εφημέριος Π. Εδμόνδος Βουτσίνος έδωσε στο σχολείο τη μορφή Φροντιστηρίου Γαλλικής Γλώσσας. Υπό τη μορφή αυτή συνέχισε να λειτουργεί με αξιοσημείωτη επιτυχία, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Στο κοινωνικό έργο των Λαζαριστών συμμετείχαν, από το 1909 έως το 1981, οι Αδελφές του Ελέους, γυναικείο τάγμα που ιδρύθηκε επίσης από τον Άγιο Βικέντιο ντε Πωλ. Οι καλόγριες πρόσφεραν στους Καβαλιώτες ανεκτίμητες φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στη Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» και στο μικρό εξωτερικό ιατρείο, έως την αποχώρησή τους από την Καβάλα το 1981.