Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε το 7 ή 8 μετά το Χριστό στην Ταρσό της Κιλικίας, πολύ πλούσια πόλη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Παύλος καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια εβραίων εμπόρων της Διασποράς. Παράλληλα με το όνομα Σαούλ (που σημαίνει επιθυμητός) του προσέδωσαν το ελληνικό όνομα Παύλος (που σημαίνει μικρός, ασήμαντος), κατά την συνήθεια των εβραίων της Διασποράς όσων δηλαδή ζούσαν σε τόπους με ελληνική παράδοση. Ο Σαούλ έλαβε μεγάλη μόρφωση. Στη ραβινική σχολή, της Ταρσού έμαθε τα εβραϊκά της θρησκείας και σε ηλικία 13 – 14 ετών πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου μαθήτευσε κοντά στον επιφανή Νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ. Μετά 3 χρόνια, ήταν τότε ηλικίας 18 ετών, επέστρεψε στην Ταρσό στεφανωμένος με τον τίτλο του «Ραββί» και με μια δυνατή θρησκευτική προσωπικότητα.Γνωρίζουμε ποιός υπήρξε ο Παύλος μέχρι την ημέρα που η χάρη του Θεού τον συνάντησε στο δρόμο προς τη Δαμασκό: Ήταν ο πεπεισμένος φαρισαίος, που είχε ανατραφεί σύμφωνα με τις ιουδαϊκές παραδόσεις, και αισθανόταν καθήκον του να καταδιώκει τους χριστιανούς. Όμως ο Θεός, με την αποκάλυψή του, του άλλαξε τα σχέδια, άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Κι ο Παύλος, όπως ο ίδιος το ομολογεί, μετάνοιωσε πικρά για την μέχρι τότε συμπεριφορά του, κι από διώκτης των χριστιανών έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου, για το οποίο υπέφερε και διωγμούς και πείνα και ραβδισμούς και ναυάγια και φυλακές και τόσα άλλα βάσανα.Η αγάπη του για τον Κύριο Ιησού Χριστό τον είχε κυριεύσει. Και ήθελε να κάνει γνωστό σε όλους τους ανθρώπους.Κήρυξε το Ευαγγέλιο σε ένα κόσμο, που έχει πολλά κοινά με το σημερινό μας κόσμο. Μέσα στη τόση ανηθικότητα και στις τόσες δυσκολίες δεν πτοήθηκε, διότι ήταν πεπεισμένος ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, με τη δύναμη του Χριστού, που τον ενίσχυε.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

apostolos-paulos2
Ήδη κατά την πρώτη περιοδεία του (47-48 μ.Χ.)
ο Παύλος μαζί με τον Βαρνάβα και με τον Ιωάννη – Μάρκο κήρυξε το Λόγο του Θεού στην Σαλαμίνα Κύπρου και στην Πάφο. Κατά την δεύτερη περιοδεία (49-52 μ.Χ.) πήγε στην κεντρική Ελλάδα. Οι Πράξεις των Αποστόλων περιγράφουν την άφιξη και την παραμονή του Παύλου στην Μακεδονία.«Ανοιχτήκαμε τότε στη θάλασσα από την Τρωάδα και πλεύσαμε κατευθείαν για τη Σαμοθράκη και την επομένη ημέρα στη Νεάπολη κι από ‘κει στους Φιλίππους, που ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής της Μακεδονίας. Εκτός από το γεγονός ότι ταξίδεψε επανειλημμένως στην Ελλάδα και ίδρυσε κατά τόπους Εκκλησίες, πέρα από την έντονη δραστηριότητα και το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του για τους μαθητές που άφησε πίσω του, είναι γενικά γνωστό ότι πέντε από τις επιστολές του απευθύνονται προς Εκκλησίες της Ελλάδας (Προς Κορινθίους Α’ και Β’, Προς Φιλιππησίους, Προς Θεσσαλονικείς Α’ και Β’) δυο επιστολές του απευθύνονται προς Εκκλησίες ελληνικών πόλεων της Μικρός Ασίας (Προς Εφεσίους
και Κολοσσαείς) και τρεις ακόμη απευθύνονται προς πρόσωπα, δυο προς Τιμόθεο και μια προς Τίτο, δηλαδή προς αρχηγούς ελληνικών Εκκλησιών.
Ήδη κατά την πρώτη περιοδεία του (47-48 μ.Χ.)

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ

Στους Φιλίππους, ο Παύλος και ο Σίλας, θα δοκιμάσουν, για πρώτη φορά, τη δυσάρεστη εμπειρία της φυλακής. Πράγματι, κατηγορούνται για προσηλυτισμό και γι΄αυτό οι τοπικές Αρχές θα τους ξυλοκοπήσουν και θα τους φυλακίσουν. Τα μεσάνυκτα, ενώ υμνολογούν και προσεύχονται, ένας σεισμός απελευθερώνει τους αιχμαλώτους. Βλέποντας τις πόρτες της φυλακής ανοικτές, ο εκατόνταρχος αποπειράται να αυτοκτονήσει, αλλά ο Παύλος τον μεταπείθει και τον βαπτίζει με όλη την οικογένειά του. Κατόπιν, όταν οι Αρχές έμαθαν ότι ο Παύλος και ο Σίλας είναι Ρωμαίοι πολίτες, τους άφησαν ελεύθερους (Πρ.16,11-40). Στην Α! προς Θεσσαλονικείς Επιστολή, ο Παύλος, αναφέρεται ρητά στις δυσκολίες του πρώτου κηρύγματός του σε αυτήν την πόλη: «Πρωτύτερα στους Φιλίππους μας κακοποίησαν και μας έβρισαν, όπως ξέρετε. Ο Θεός όμως μας έδωσε θάρρος, ώστε να σας κηρύξουμε το Ευαγγέλιό του μέσα από πολλές δυσκολίες» (Α! Θες. 2,2).Στους Φιλίππους, θα αναπτυχθεί μια ωραία χριστιανική κοινότητα, στην οποία ο Απόστολος, από μια άλλη φυλακή, θα αποστείλει την επιστολή της χαράς και της στοργής, ακριβώς την προς Φιλιππησίους Επιστολή.

Στην Καβάλα, τόσο ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, όσο και ο Ναός, των Καθολικών, είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Παύλο, που είναι ο προστάτης της πόλης. Κάθε χρόνο, κατά την εορτή του Αγίου Παύλου, οι δύο κοινότητες, Ορθόδοξη και Καθολική, ενώνονται για να πανηγυρίσουν τον κοινό τους προστάτη. Μόνο προσφάτως αναγέρθηκε στους Φιλίππους ένας Ναός αφιερωμένος στην Αγία Λυδία και ένας βωμός δίπλα στο ποταμάκι όπου, κατά την παράδοση, ο Παύλος βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, επιδεικνύεται μια δεξαμενή, ή οποία, κατά την παράδοση, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του Αποστόλου και ένα «βήμα» στην παλαιά αγορά, από το οποίο κήρυξε ο Παύλος.

apostolos-paulos3