Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

† Ιωάννης Σπιτέρης

arx1Στις 27 Αυγούστου 1940 ο Σπύρος και η Αντωνία Σπιτέρη θα φέρουν στον κόσμο το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά τους, το οποίο στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της έκρηξης του έλληνοιταλικου πολέμου θα βαφτίσουν Ιωάννη, σ’ αυτήν εδώ την ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Στον ίδιο αυτό χώρο, στη Μονή και στο σχολείο που διατηρούσαν οι Φραγκισκανές μοναχές της Μάλτας, ο μικρός Γιάννης θα μάθει τα πρώτα του γράμματα και με τη βοήθεια των καπουκίνων Πατέρων θα καλλιεργήσει τη μοναχική του κλίση.

Στις 15 Αυγούστου 1948, πανήγυρη της Μεταστάσεως της Παναγίας στους Ουρανούς θα λάβει το Μυστήριο του Χρίσματος, ενώ στις 3 Οκτωβρίου του 1953 θα αποφασίσει το μεγάλο ταξίδι στην Ιταλία και θα καταταγεί στο δοκίμιο των π.π. Καπουκίνων της Sciacca και από εκεί στο ιεροσπουδαστήριο της Caltanisetta στη Σικελία. Στη συνέχεια θα βρεθεί στο μικρό χωριό της Calasibetta, όπου στις 17 Σεπτεμβρίου 1959 θα ενδυθεί το μοναχικό σχήμα των Αδελφών Καπουκίνων του Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1960 θα δώσει τις πρώτες του μοναχικές υποσχέσεις και θα λάβει το όνομα Αναστάσιος. Ο δρόμος του Αγίου Φραγκίσκου έχει ανοιχθεί για το νεαρό μοναχό που στις 10 Δεκεμβρίου 1963 θα δώσει τους τελικούς μοναχικούς του όρκους. Στις 14 Ιουλίου 1967 στην εκκλησία των Καπουκίνων του Παλέρμο, στη Σικελία, θα χειροτονηθεί υποδιάκονος από τα χέρια του αρμένιου καπουκίνου Επίσκοπου Cirillo Giovanni Zohrabian (1881 – 1972) που έχει σήμερα ανακηρυχθεί από την Καθολική Εκκλησία Δούλος του Θεού.

Από εκεί θα σταλεί για έναν ακόμα χρόνο στη Ρώμη και στη συνέχεια, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 1968 θα χειροτονηθεί στη Κέρκυρα ιερέας από τον Επίσκοπό του Αντώνιο Βαρθαλίτη (1924 – 2007). Εφημέριος της Ενορίας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στη Κωτσέλλα της Κέρκυρας, την περίοδο εκείνη, ήταν ο σημερινός Επίσκοπος Σύρου π. Φραγκίσκος (Γεώργιος) Παπαμανώλης.

Αμέσως μετά τη χειροτονία του ο νέος ιερομόναχος θα σταλεί να υπηρετήσει για ένα μικρό διάστημα τις κοινότητες των Καπουκίνων στην Αθήνα και στην Κρήτη και από εκεί για τη συνέχιση των μεταπτυχιακών του σπουδών στη θεολογία και την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στο Φριβούργο της Ελβετίας. Θα παρακολουθήσει μαθήματα στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey με δάσκαλο τον ονομαστό ορθόδοξο θεολόγο Νικόλαο Νησιώτη, ενώ θα οριστεί μέλος σε διάφορες επιτροπές και θεσμούς της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας στην Ιταλία θα συγγράψει πληθώρα αυτοτελών εργασιών και δημοσιευμάτων με θέμα την ανατολική ορθόδοξη θεολογία και σε πολλές περιπτώσεις με το έργο του δε θα διστάσει να αντιπαρατεθεί σε διάφορες σχολές της νεορθόδοξης θεολογικής παράδοσης. Θα διδάξει επί σειρά ετών Ανατολική πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο «Antonianum» των π.π. καπουκίνων της Ρώμης, συστηματική ορθόδοξη θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο «Lateranum» της Ρώμης, βυζαντινή και σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία στο Pontificium Institutum Orientalium στην ιταλική πρωτεύουσα και οικουμενική εκκλησιολογία στο Οικουμενικό Ινστιτούτο «San Bernardino» της Βενετίας. Πολύ σημαντική είναι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει με συναδέλφους του καπουκίνους και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την τακτική διοργάνωση διεθνών Συμποσίων θεολογίας μεταξύ ορθόδοξων και καθολικών θεολόγων, κάτι που συνεχίζεται σαν θεσμός μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, θα οριστεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ Σύμβουλος στην Επιτροπή για τις Ανατολικές Εκκλησίες, ενώ ως μέλος της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής για την προετοιμασία του μεγάλου Ιωβηλαίου έτους 2000, θα εκπονήσει μία ιδιαίτερη εργασία πάνω στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας: το Άγιο Πνεύμα. Η μεγάλη διάκριση και αναγνώριση του έργου του θα έρθει με την εκλογή του ως τακτικό Μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας της Θεολογίας, θέση στην οποία προσφέρει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του ως σήμερα.

Στις 15 Μαρτίου 2003 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ θα υπογράψει την ονομασία του σε Αρχιεπίσκοπο και στις 22 του ίδιου μήνα θα ανακοινωθεί η εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης. Η πανηγυρική από κάθε άποψη χειροτονία και η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Καθολικό Ναό Κέρκυρας την Κυριακή 18 Μαΐου 2003. Στις 25 του ιδίου μήνα ακολούθησε η ενθρόνισή του στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18/05/2013 σε μία σεμνή τελετή, εόρτασε την πρώτη δεκαετία διακονίας του ως Αρχιεπίσκοπος στα Επτάνησα και στη Βόρειο Ελλάδα.

29 Ιουλίου 2003 Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ επιθέτει το αρχιεπισκοπικό ωμοφόριο (palium) στον Σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

arx
O Σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης σε συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’

benedetto
benedetto2