Ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
«ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΚΑΒΑΛΑΣ

Π. Janusz Zwolinski

JanuszΚυριακή 31 Μαΐου 2015, πλήθος πιστών της Ενορίας της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας της Θεσσαλονίκης, στην πολυεθνική Θεία Λειτουργία γιόρτασαν την έλευση του Αγίου Πνεύματος αλλά και το δώρο των 40 χρόνων Ιεροσύνης του π. Janusz Zwolinski.

Κατά την προσφορά, εκπρόσωποι από όλους τους θεσμούς και τις οργανώσεις  της Ενορίας πλησίασαν στο άγιο βήμα για να προσφέρουν μαζί  με τα Δώρα της Θείας Ευχαριστίας τα Δώρα ευγνωμοσύνης για τον π. Janusz , ο οποίος εδώ και 10 χρόνια δεν έπαψε ποτέ να δουλεύει και να ενδιαφέρεται γι’ αυτήν την κοινότητα.

O π. Janusz Zwolinski, CM, την 31η Μαΐου του 1975 στην Κρακοβία (Πολωνία), χειροτονήθηκε Ιερέας της Κοινότητας των Πατέρων Λαζαριστών (Πατέρων της Ιεραποστολής). Μετά την χειροτονία του, ο π. Janusz, πήγε στην Αφρική (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) όπου και έμεινε για 27 ολόκληρα χρόνια, εργαζόμενος πάντα με ζήλο και αγάπη σαν ποιμένας και εφημέριος, εκπαιδευτικός και διευθυντή του Δοκιμίου και του Ιεροσπουδαστηρίου των Λαζαριστών, και εκπληρώνοντας καθήκοντα Γενικού Βικάριο της Αρχιεπισκοπής Μβάνδακα-Μπικόρο και Ηγούμενου της Επαρχίας του Κονγκό.

Το 2005, σε μία δύσκολη περίοδο για την κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ο π. Janusz δέχθηκε να έρθει στην Ελλάδα και να εργαστεί δίπλα στο πλευρό του άρρωστου τότε, π. Μιχαήλ Δαλέζιου. Σύντομα ανέλαβε καθήκοντα Εφημερίου όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή για 7 χρόνια με αδιάκοπο ενδιαφέρον.

Σήμερα προϊστάμενος και διαχειριστής της Κοινότητας των Πατέρων Λαζαριστών, συνεχίζει με την ίδια τόλμη να προσφέρει τον εαυτό του σαν Γενικός Βικάριος του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης και Λειτουργός τις Ενορίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα – Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη).

Στην Κοινότητα των Πατέρων Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν και άλλοι τρείς ιερείς: ο π. Jerzy Owsiak από την Πολωνία, εφημέριος της Ενορίας, ο π. Ιωάννης Λούβαρης, μοναδικός Έλληνας που από πολλά χρόνια εργάζεται στο τομέα του οικουμενισμού, και ο π. Agapit Ebiagena από το Καμερούν, βοηθός εφημερίου και υπεύθυνος της Νεολαίας.